News
About Us

Senaryo Yazımı

111111

blog image

Senaryo Yazımı

Senaryonun Önemi

Tüm sanatlar bir fikirle başlar. Sinema sanatı içinde durum temelde aynıdır fakat fikrinizin çekilebilir bir senaryoya dönüşmesi gerekir.

Senaryo tek başına bir Sinema eseri değildir ve gerçekleşebilmesi için sanatsal ve teknik gereksinimlere ihtiyaç vardır.

İyi bir senaryonun ilk ihtiyaç duyduğu diğer sanatçı, senaryonuzda ortaya koyduğunuz fikre inanmış ve bu fikri hayata geçirmek için her türlü zorluğu göğüslemeyi göz alan, yetenek, bilgi ve deneyim sahibi olan bir Yönetmen’dir.

Senaryonun, Yönetmenini bulmuş olması da yetmez. Oyuncu, Besteci ve Tasarımcılar gibi başka sanatçıların da fikrinizi anlayıp, inanması ve kendi sanatlarını icra edebilmeleri gerekir.

Kamera, Işık, Ses, Crane ekipmanları gibi gelişmiş teknolojiler barındıran birçok teknik cihazın aynı anda çalışıp, kayıt yapabilmesi için ciddi bilgi ve deneyime sahip Teknik personelinde işlerini tam anlamıyla yapabilmeleri için bütün set boyunca ellerinden düşmeyecek olan yine senaryodur.

Çekimleri başarıyla tamamlanmış parça parça görüntülerden, anlamlı bir bütün çıkarabilmek için varını yoğunu ortaya koyan Kurgu sihirbazlarının da ihtiyacı yine senaryodur.

Dolayısıyla; çok iyi ve orijinal bir fikre sahip olmanız, edebiyatınızın çok güçlü olması, espri kabiliyetinize herkesin şapka çıkarması ne yazık ki iyi bir senaryo yazmanıza yetmez. Kameranın icadıyla tüm sanatları kapsayabilecek özelliklere sahip, modern çağımızın en görkemli sanatı Sinema’nın gerçekleşebilmesi için, sanatsal ve teknik açıdan mükemmel bir senaryoya sahip olmak şarttır.

Nasıl ki bir binanın mimari çizimlerinin hatalı olması, o binanın kendiliğinden yıkılmasına neden olabilirse, teknik hatalarla dolu bir senaryonun akıbeti de aynı olacaktır.

İyi bir senaryodan kötü bir film çıkabilir fakat kötü bir senaryodan asla iyi bir film çıkmaz.

Fikirlerinize gerçekten değer veriyorsanız, hevesli amatörlerle boşa zaman kaybetmeyin!

Kaleme aldığı senaryolar çekilme başarısına ulaşmış, hatta Sinema Eseri olarak ödüller bile kazanmışsa bilin ki sanatını başarıyla yerine getirebilen gerçek bir senaristle fikirlerinizi buluşturma şansına sahipsiniz. Kendi bakış açısı ve fikirlerinin kıymetini bilen hiçbir profesyonel senarist, ona ödeyeceğiniz bedelin hayaline kapılarak bütün yaratıcı ve geliştirici fikirlerini gerekli anlaşmalar sağlanmadan sizinle paylaşmayacak ve zaman kaybetmeyecektir.

 
 

Elbette fikrinizin çalınmasından korkuyor olabilirsiniz. Bunun için öncelikle fikrinizin bütün ayrıntılarını içeren kısa bir metin hazırlamalı ve size ait olduğunu kimseyle paylaşmadan evvel ülkeniz tescil kurumlarıyla resmiyete kavuşturmalısınız.

Profesyonel bir senaristin fikrinizi çalacağı endişesine pek kapılmayın, çünkü yeri geldiğinde yıllarca sürebilen senaryo yazma serüvenine çalıntı bir fikirle çıkmayı, aklı başında ve deneyimli hiçbir senarist istemeyecektir. Zaten yıllardır biriktirdiği kendine ait yeterince senaryo fikrine sahiptir ve yapımcıların siparişlerinden artan zamanlarında sizden çalacağı bir fikre zaman ayırmak yerine kendi fikrine yönelmeyi tercih edecektir.

İşini gerçekten iyi bilen bir senarist telif haklarının da ne olduğunu gayet iyi biliyordur ve fikrinizi ne kadar beğenirse beğensin fikri çalmak gibi bir yola gitmek yerine, sizinle beraber çalışabileceği bir yol bulmaya yönelmenin en doğrusu olduğunu da bilir.

Leave a comment